Працівники Нікопольського заводу феросплавів пікетують головний офіс «ПриватБанку» в Дніпрі, вимагаючи «погашення боргу перед підприємством» (ФОТО, ВІДЕО)

12:45, 20 вер. 2019
 
Працівники  Нікопольського заводу феросплавів пікетують головний офіс «ПриватБанку» в Дніпрі, вимагаючи «погашення боргу перед підприємством» (ФОТО, ВІДЕО)

20 вересня зранку працівники Нікопольського заводу феросплавів пікетують головний офіс «ПриватБанку» в Дніпрі, вимагаючи «погашення боргу перед підприємством».  За словами директора по юридичним питанням заводу Євгенія Бовкуна, 10 років тому банк і завод належав одній групі власників. ПриватБанк взяв кредит у Національного банку у розмірі 22 мільйони гривень, Нікопольский завод феросплавів став поручителем.

За даними представників мітингувальників, в акції бере участь тисяча людей, за оцінками поліції, – кілька сотень.

Віктор Скирда працює на Нікопольському заводі феросплавів майже тридцять років. Чоловік говорить, що близько 1000 людей приїхали сьогодні на підтримку заводу з вимогою повернення грошей, які належать підприємству.

"Ми сьогодні приїхали сюди, тому що закінчується останній термін, оплати боргу Приватбанку за договором. Банк повинен повернути нашому підприємству 22 мільйони гривень. Ми вимагаємо, щоб ці гроші нам повернули, тому що це наша зарплата, у нас сім’ї, діти, нам треба їх чимось годувати", - каже робітник Віктор Скирда.

За словами директора з юридичних питань Нікопольського заводу феросплавів Євгена Бовкуна, 10 років тому підприємство виступило поручителем кредиту ПриватБанка у Національному Банку України. Техніка заводу була заставою у кредиті, який повинні були повернути у 2016 році. Нацбанк звернувся до суду, щоб стягнути заставу. Після декількох років судових процесів сторони уклали мирову угоду, за якою завод перерахував Нацбанку 22 мільйони.

"Ми почали з вимоги-листа до ПриватБанку, який відправили і проконтролювали, що вони його отримали. У них, згідно з законом, є три дні на розгляд, три дні вчора закінчились. Чому ми так думаємо? По-перше, якщо ми підемо в судові справи, то це займе не один рік, буде затягування справи зі сторони банку та інші процеси. Тому ми звернулись так, я думаю, що це повинно допомогти. Зарплату ми платимо, але це наші оборотні кошти, ми їх вирвали з обороту, де ми повинні розрахуватися з тими, хто нам поставляє матеріали", - каже Євген Бовкун.

За даними прессекретаря “ПриватБанку” Олега Серги, з їхнього боку зроблено все, щоб люди почували себе комфортно: поставили біотуалети, розливають гарячий чай з печивом та запросили діджея з музикою. Представник банку каже, намагалися спілкуватися з представником заводу, але діалогу не вийшло.

"ПриватБанк не є винний ні в чому, ніяких кредитів чи грошей Нікопольському заводу феросплавів. Справа в тому, що керівництво заводу підняло людей, мабуть, не дуже коректно надавши їм інформацію зв’язок поручительства власників заводу та зарплатні робітників. Це питання не є питанням взаємовідносин заводу та банку. Це є питанням заводу, як поручителя, на кредити, які отримувались 10 років тому, та Національного банку. Ми готові до діалогу із заводом, але до діалогу у правовому полі у суді", - зауважив Олег Серга, прессекретар “ПриватБанку”. 

За словами директора з юридичних питань  заводу феросплавів Євгена Бовкуна, вони підготували документи, з якими у понеділок, 23-го вересня, звернуться до суду.

«В даному випадку вступає в дію 552 стаття Цивільного кодексу України, яка регламентує той факт, що в тому разі, якщо поручитель виконує зобов’язання боржника перед кредитором, він має право на компенсацію виконаного зобов’язання», – прокоментував Суспільному юрист Дмитро Нестеченко.