У Дніпрі відбулись навчання рятувальників, приурочені до 60-річчя судна «Резвий» (ФОТО, ВІДЕО)

14:35, 11 вер. 2019
 
У Дніпрі відбулись навчання рятувальників, приурочені до 60-річчя судна «Резвий» (ФОТО, ВІДЕО)

У Дніпрі, на березі Монастирського острова, відбулись навчання рятувальників, приурочені до дня народження судна «Резвий». Упродовж 60 років за допомогою цього корабля гасили водні пожежі, продовжують і зараз. Навчання пройшли у три етапи: усунення вогнища, рятування потопаючого та діставання затонулого судна із дна річки.

Костянтин Сергеєв – командир пожежної атаки та капітан судна “Резвий”. Говорить: в Україні залишилось два таких кораблі. Навчання проводять планово, до ювілею судна та до Дня рятувальника, який святкують 17-го вересня.

«Наше завдання – гасіння пожежі, вихід катера. Судно використовується, коли щось трапляється резонансне, велике. На маленькі пожежі він не виходить. Коли горить острів, куди не можуть добратися пожежні машини, то викликають катер. Він бере воду із Дніпра, тому ресурс не обмежений», – сказав Костянтин Сергеєв, командир пожежної атаки.

Рятувальники на кораблі вийшли на воду. Їм потрібно загасити пожежу на березі. За словами Артема Лубневського, працівника пожежної частини у Дніпрі, вони роблять командну роботу, для виїзду на гасіння вогнища на кораблі потрібно мінімум 5-ро людей.

«Безпосередньо розрахунок корабля, це 3 лафетних ствола, це потрібно 3 людини, потрібна людина, яка завдає траєкторію судну, простіше кажучи, це наш капітан. І потрібна людина, яка рятує людей, це водолази. Вони повинні виплигнути за борт, та витягнути людину із води. А ми вже тут надаємо першу допомогу», – розповів Артем Лубневський.

Другий етап навчання – рятування потопаючого. Віктор Сергеєв четвертий рік працює водолазом у рятувальній пожежній частині. За його словами, під час літнього сезону, рятувати людей доводиться близько п’яти разів на день.

«Щоб зібратися та стрибнути у воду потрібно 2 хвилини. За цей час ми збираємо спорядження та одягаємо водолазний костюм. Коли ми прибуваємо на місце, то часто буває, що люди починають панікувати, і заважають нашій роботі. Тому потрібно заспокоїти людину, щоб вона відчула полегшення», – зазначив Віктор Сергеєв, водолаз-рятувальник

За словами начальника головного управління з надзвичайних ситуацій в області, Анатолія Кульбача, із завданням всі впорались на 100%.