Група науковців з Дніпра винайшли матеріал, який можна використовувати у військовій медицині (ВІДЕО)

18:03, 5 вер. 2019
 
Група науковців з Дніпра винайшли матеріал, який можна використовувати у військовій медицині (ВІДЕО)

Група науковців з Дніпра стала переможцями у конкурсах регіонального та всеукраїнського масштабів, вони винайшли матеріал, який фільтрує воду та повітря, його також можна використовувати у військовій медицині.  Ця пов’язка — один з винаходів команди хіміка Богдана Мурашевича. Каже, цей матеріал особливо стане у пригоді у польовій медицині, адже має антисептичні та загоювальні властивості. Пов’язку можна залишати на рані протягом 36 годин. Окрім неї, науковці винайшли ще два компоненти фільтрації.

"Полімерні матеріали, що мають пролонговану дію що дезінфікує у трьох формах — у гранульній формі, яку ми сподіваємось застосовувати у системах підготовки води, у формі нетканого полотна, що буде дуже зручна для систем фільтрації повітря, а також у тканинній формі, яку ми плануємо застосувати в якості основного компонента медичної антисептичної ранової пов’язки", — розповів Богдан Мурашевич — доцент кафедри біохімії Дніпровської медичної академії. 

Головний чинний елемент матеріалу — активний хлор. За словами Богдана Мурашевича, виготовлення таких фільтрів для підприємств буде вигідніше з матеріального та технічного боку. Ті ж матеріали, які зараз виготовляють для фільтрації води є розведеними, нестійкими та токсичними.

Богдан Мурашевич каже: "Наші полімери позбавлені всіх цих недоліків, вони працюють тільки тоді, коли в середовищі дійсно є патогенні організми, тобто за відсутності домішок цих токсичних, наші матеріали не генерують цей реагент, що дозволяє значно подовжити їх використання та знизити навантаження на довкілля".

На кафедрі біохімії та медичної хімії пишаються досягненнями Богдана та його товаришів, а також очікують на нові винаходи та перемоги.

Завідувачка кафедри біохімії та медичної хімії Дніпровської медичної академії — Ганна Маслак говорить: "Ми знаємо що цей результат багаторічної сумлінної праці та ми дуже були раді коли узнали цю новину".

Богдан Мурашевич — один з трьох науковців, які працювали над проєктом фільтрації. У команду зібрали експертів з різних областей, окрім Богдана, був мікробіолог та експерт з аналітичної хімії. Науковець каже, що не планує зупинятися на досягнутому і вже обдумує інші проєкт.