На Монастирському острові працюють контейнери для сортування сміття (ВІДЕО)

17:05, 14 сер. 2019
 
На Монастирському острові працюють контейнери для сортування сміття (ВІДЕО)

На пляжі Монастирського острову на смітниках з’явилися наліпки, відповідно до яких сміття має сортуватися на папір, пластик та інші побутові відходи. За словами виконуючого обов’язки директора Монастирського пляжу Віталія Макаренка, поки що відвідувачі не звикли до сортування, викидають все сміття разом. Якщо ситуація зміниться, такі урни з’являться на всіх офіційних пляжах міста. Відвідувачка пляжу Вікторія Куряча говорить, що баки для сортування сміття по місту не зустрічала, на пляжі це вперше. Додає, що тепер завжди буде викидати сміття у свою урну.

«Ми, на жаль, так не робимо, але я гадаю, що все для цього спонукає. Ці смітники які встановили, спонукають до того, щоб ми робили так. І я не вперше чую, що треба сортувати сміття. Тому, напевно, ми дома проведемо бесіду, і будемо сортувати, щоб було краще переробляти це сміття», ‒ каже Вікторія Курячя

Двадцять баків для сміття встановили на початку сезону цього року, наліпки для сортування з’явились тиждень тому.

«Кількість сміття зменшується у декілька разів, якщо його правильно сортувати. І територія набагато чистіша буде, якщо люди навчаться сортувати сміття. Треба з чогось починати, тому ми почали з наліпок, наклеїли на баки: пластик, папір та побутові відходи, але поки що нічого не виходить з цього, люди кидають все разом як і кидали», ‒ розповів виконувач обов’язків директора Монастирського пляжу Віталій Макаренко.

Ніна Парасіч прийшла на Монастирський пляж вперше. Жінка говорить, що, можливо, хто тут відпочиває завжди, побачить зміни, а для неї наліпки на смітниках непримітні. Жінка додає, що не вистачає табличок із поясненням, у яку урну що викидати.

«Як казав один американський вчений “Ви ходите по грошах”. Нам треба навчитися брати з усюди користь, якщо переробляти сміття, можна отримувати гроші, це і для людей добре, і для природи. Добре що тут поставили баки, але для мене вони непримітні. Якщо вони були б кольорові, яскраві, то вони одразу б кидались у очі. А взагалі, треба з дитинства привчати до сортування, щоб потім автоматично бачити урну, наприклад зеленого кольору, і кидати туди пластик», ‒ каже Ніна Парасіч

За словами голови громадського формування “ЕкоПатруль” Тетяни Лампіки, щоб використовувати сміття для переробки, його потрібно не тільки сортувати, але і мити. На Монастирському пляжі, Тетяна бачить одну проблему — вартість вивозу сортованого сміття, у багато разів перевищую прибуток від переробки відходів.

«Яким чином це сміття поїде далі на переробку. Тобто, спочатку договір, або домовленості з громадською організацією, або з бізнесом, щоб це сміття не перемішувалось. Пластик — сюди підходять поліетиленові, наприклад, пакети, пляшки, але не підходить тетропак. Якщо папір — туди всі залишки паперової та картонної упаковки, але туди не буде підходити тетропак та упаковка з під яєць, це теж не є папір. Туди також не підходять чеки, там є магнітна стрічка», ‒ говорить Тетяна Лампіка

За словами виконуючого обов’язки директора Монастирського пляжу Віталія Макаренка, якщо люди навчаться сортувати сміття, то такі урни з’являться на всіх офіційних пляжах міста.