Сьогодні, у день космонавтики, відзначає свій ювілей конструкторське бюро “Південне” (ВІДЕО)

17:06, 12 кві. 2019
 
Сьогодні, у день космонавтики, відзначає свій ювілей конструкторське бюро “Південне” (ВІДЕО)

Сьогодні, у день космонавтики, відзначає свій ювілей конструкторське бюро “Південне”. Підприємство, ракети якого в радянські часи, складали 70 відсотків військового озброєння всієї країни, відзначає своє 65-річчя. Зараз КБ активно працює на міжнародному ринку космічних послуг, бере участь в реалізації міжнародних космічних проектів, таких як «Вега», «Антарес», «Морський старт» і
«Наземний старт».


КБ «Південне» було створено у 1954 році на базі конструкторського відділу Південного машинобудівного заводу. За 65 років свого існування конструкторське бюро створило 4 покоління бойових ракет та здійснило 876 успішних пусків ракет-носіїв.

Після набуття Україною незалежності КБ шукало собі клієнтів у ракотобудівній галузі. Підприємство вийшло на міжнародний ринок пускових послуг - ракету-носій «Зеніт» запускали по програмі «Морський старт» з екваторіальної зони океану і «Наземний старт» ‒ з казахстанського космодрому Байконур.

Конструкторське бюро здійснює оновлення своєї науково-технічної бази за гроші зароблені у рамках комерційних міжнародних контрактах — в 2018 році на базу КБ було введено в експлуатацію новий обчислювальний центр, 3д принтер по металу та пластику, на яких виготовляються деталі для космічних апаратів, також будується цех випробувань і збірки космічних апаратів.

- Cьогодні за багато років незалежності України тут збираються зараз одночасно 4 супутника. Це Мікросат М, Січ 2.1, Южсат і Джі Ес 1, - розповів Володимир Маслей, головний конструктор космічних систем та апаратів КБ “Південне”.

- Після припинення співпраці із Росією у 2014 році, КБ “Південне” співпрацює із НАСА, національним управлінням з аеронавтики Сполучених Штатів Америки. Ракета Антарес здійсює доставку грузів на Міжнародну Космічну Станцію. Для цієї ракети КБ «Південне» розробило конструкцію першого ступенярозповів провідний конструктор з теми Антарес Вадим Демченко.

- КБ Південне для американського замовника розробило основну конструкцію першого ступеня ракетоносія Антарес. Основна конструкція виробляється тут у місті Дніпрі. Спеціалісти КБ Південне обеспечують підтримку пускових операцій ракети Антарес. Станом на сьогодні проведено 8 успішних пусків, наступний пуск заплановано на 17 квітня цього року, - каже Вадим Демченко, провідний конструктор з теми “Антарес”.

Конструкторське бюро “Південне” також співпрацює з Європейською космічною агенцією. Маршовий двигун для європейської ракети-носія «Вега» розробили констуктори бюро. Пуски рекетоносія Вега здійснюються з космодрому Куру у Французькій Гвіані, розповів провідний конструктор з теми "Вега" Олексій Лапін.

- КБ Південне розробило блок маршового двигуна для четвертого ступеня європейського ракетоносія Вега. На сьогодні відбулось 14 пусків, усі з яких відбулись успішно, - розповів Олексій Лапін.

На даний момент КБ Південне також працює над створенням оперативно-тактичного комплекса для потреб збройних сил України. Комплекс був представлений на параді на честь незалежності України минулого року.

Сьогодні Конструкторське Бюро є прибутковим підприємством і виділяє на кооперацію з отраслевими підприємствами України до 1 мільярда гривень щорічно, розповів генеральний директор КБ Південне Олександр Дегтярев.


- Прибуток у нас 19 мільйонів за минулий рік. Але при цьому державі ми заплатили 650 мільйонів у вигляді податків всіх. І профінансували кооперацію наших українських галузевих підприємств на 1мільярд 200 мільйонів гривень, - каже Олександр Дегтярев, генеральний директор КБ “Південне”.

Серед амбітних розробок і проектів - Місячна промислово дослідницька база, антіастероідний захист Землі, висотний безпілотний літальний апарат, космічне поховання радіоактивних відходів, боротьба з космічним сміттям.