«Читай Лесю»: команда Суспільного Дніпра долучилася до читань поезії Лесі Українки

«Читай Лесю»: команда Суспільного Дніпра долучилася до читань поезії Лесі Українки

17 лют. 2021

 25 лютого150-річчя з дня народження Лесі Українки. З цієї нагоди Суспільне створило спецпроєкт «Читай Лесю», де команди філій декламують вірші поетеси. 

 Ініціювали читання журналісти UA: ВОЛИНЬ. Працівники UA: ДНІПРО підтримали ідею та записали чотири вірша Лесі Українки. Читання віршів  супроводжує фортепіанна музика, на екрані – фото поетеси різних періодів життя. Працівники Суспільного декламують вірші Лесі Українки, які їм близькі, які особливо відгукнулися. Так редакторка UA: Українське радіо Дніпро Раїса Басова, яка обрала для читання «Ой, вишеньки-черешеньки», каже, що пам’ятає цей вірш ще за часів навчання у школі.

 «Я цей вірш Лесі Українки пам’ятаю ще зі шкільних років, як декламувала невеликий уривок. А зараз зі своєю донечкою вчили вірші і натрапили на "Ой, вишеньки-черешеньки". Їй сподобалося! Це гарна поезія, яка до смаку і дітям, і дорослим!», — каже Раїса Басова.

Редакторка UA: Українське радіо Дніпро Світлана Угнівенко пояснила, що обрала для читання вірш «Талий сніг», щоб люди його почули,  і пам’ятали, що весна вже скоро:

 «Я обрала цей вірш Лесі , тому що він про природу і весну. Я прочитала його і мені здалося, що мій голос навіть став ніжнішим, і покращився настрій. Я захотіла, щоб люди його почули, бо всі чекають весни і всього хорошого, що вона несе з собою».

 «Вірш, який я продекламувала, просто про мене і для мене. Я за характером завжди намагаюсь в усьому розібратись, докопатись до істини, а іноді треба прийняти речі, як вони є. І це щира правда!», —  говорить редакторка UA: Українське радіо Дніпро Ілона Шевченко:

 

Редакторка UA: Українське радіо Дніпро Вікторія Сидоренко обрала для читання фрагмент поеми «Бояриня», бо вважає, що головна думка поеми співзвучна сьогоденню.

 «Леся Українка написала "Бояриню" за три дні поблизу Каїра 1910 року. Видана вона була вже після її смерті, у 1914, але окремим виданням "Бояриня" побачила світ саме у Катеринославі у 1918 в Українському видавництві. Потім був передрук у 1923 з катеринославського видання. А потім до 1989- просто забуття! І недарма, бо " Бояриня" - це долі українців, які вимушені жити під чужою їм владою, московською. Це духовне знищення етнічних українців. І якщо рахувати , скільки років тим сенсам, які нам відкрила Леся, то це 5 століть. Історичні події в поемі - це 17 століття, а нині? Все дуже - дуже співзвучне нашому дню», — говорить Вікторія Сидоренко.

Почути вірші Лесі Українки у виконанні працівників UA: ДНІПРО  в рамках проєкту «Читай Лесю» вже можна на каналі філії в youtube. З 22 лютого міжпрограмки будуть виходити в ефірі регіонального мовника Дніпра.

Слухайте проєкти на сайті мовника онлайн та в ефірі UA: Українське радіо Дніпро  на частотах: 

Дніпро — 87,5 FM;

Нікополь —  106 FM;

Кривий Ріг — 90,4 FM;

Павлоград — 104,2 FM;

Орли — 99,2 FM.