Фантастична реальність: У Дніпрі відбудуться змагання роботів 

Фантастична реальність: У Дніпрі відбудуться змагання роботів 

15 гру. 2020

У Дніпрі розпочалися перші в Україні змагання з робототехніки Noosphere Engineering Race.  Про найцікавіші моменти турніру роботів  на правах інформаційного партнера розповідатиме Суспільний мовник Дніпра

За словами організаторів події «Асоціації Ноосфера»,  NER — це змагання принципово нового формату. Вони об’єднують у собі елементи навчання та, власне, змагання. Учасники  — а це діти та підлітки віком від 7 до 16 років,  пройшли навчання починаючи з основ робототехніки та знайомства з конструктором до програмування на VEX та розуміння всіх циклів та послідовностей. Таким чином, у змаганнях беруть участь навіть ті діти та підлітки, які не мають наразі особливих знань з робототехніки та доступу до конструктора VEX. Провідні експерти-практики надають учасникакм необхідне програмне забезпечення, проводять майстер-класи та вебінари з робототехніки VEX.

«ГО “Асоціація Ноосфера” прагне розвивати робототехнічний напрямок в Україні, залучати до цього руху талановитих школярів, мотивувати їх отримувати нові знання. Віримо, що в майбутньому ці талановиті робототехніки стануть рушіями інноваційних інженерних ідей та приборкувачами усіх роботів світу. Щиро вдячні Суспільне за інформаційну підтримку заходу, за розуміння корисності та навіть необхідності таких соціальних проектів для нашої країни, за допомогу залучити якомога більше дітей та підлітків до змагань та надати їм безкоштовний доступ до нових знань», — коментує директорка змагань Noosphere Engineering Race Катерина Логінова.

Учасники вже пройшли перші два тури: завдання-ребус, програмування у віртуальному симуляторі, які відбулися в онлайн-форматі. З 16 по 18 грудня відбудеться третій тур змагань. Фінал   турнір реальних роботів з конструктора VEX IQ пройде у приміщенні Noosphere Engineering School, але з причини карантину глядачі запрошені не будуть.  

«Фінал змагань NER обіцяє бути дуже цікавим. 11 фіналістів зібрали своїх унікальних роботів, запрограмували їх та готові до перемоги. Це буде справжня битва роботів!» — каже Катерина Логінова. 

NER — це локальні змагання. Учасниками у цьому році можуть стати лише жителі Дніпра.  Але а у перспективі організатори планують масштабування проєкту до загальноукраїнського рівня.

«Про бум дитячої робототехніки ЗМІ заговорили ще на початку 2000-х. За прогнозами експертів до 2022 року фабрики та заводи встановлять близько 2 мільйонів автоматизованих юнітів та роботизованого устаткування Ми в Noosphere вбачаємо свою мету в тому, аби українські школярі не лише долучились до світових тенденцій, а й очолили турнірні таблиці всіх існуючих міжнародних чемпіонатів з робототехніки. Саме тому ми започаткували новий формат змагань, який об’єднує освітні та тренувальні елементи, а з огляду на економічний фактор — ще й передбачає матеріальне забезпечення учасників», — коментує засновник «Асоціації Noosphere» та ініціатор змагань NER доктор економічних наук Макс Поляков.

На найкращих робототехників змагань чекають подарунки від організатора. Десять фіналістів другого туру будуть нагороджені наборами VEX IQ, а три переможці третього туру отримають 3 000$, 2 000$ та 1 000$ відповідно. 

 «Асоціація Ноосфера» – це некомерційна громадська організація, створена задля науково-дослідних та освітніх цілей. Місія Noosphere - стимулювати відкриття, розповсюдження та застосування знань, підвищення інтересу до науки, створити у країні екосистему, сприятливу для появи та розвитку інженерних стартапів.