«У наших новинах ви не знайдете жодного замовного матеріалу», – виконуюча обов’язки продюсера UA: ДНІПРО Ірина Цибух в інтерв’ю Відкритому каналу

«У наших новинах ви не знайдете жодного замовного матеріалу», – виконуюча обов’язки продюсера UA: ДНІПРО Ірина Цибух в інтерв’ю Відкритому каналу

16 лип. 2020

15 липня т.в.о продюсера Дніпровської філії Суспільного Ірина Цибух стала гостею програми «Прес-центр» на Відкритому каналі, що була присвячена свободі слова в Україні і зокрема в Дніпропетровській області.

Під час діалогу Ірина поділилася своїми думками щодо комунікацій влади зі ЗМІ, позиції Суспільного мовника в інформаційному просторі та перспектив розвитку української журналістики.

Місяць тому Ірина Цибух приєднался до комнади UA: ДНІПРО, де прийняла посаду тимчасово виконуючого обов’язки продюсера.  До цього вона координувала створення контенту на радіо й телебаченні в регіональних філіях мовника, виступала тренеркою з удосконалення якості програм. Ірина має досвід роботи журналісткою на «Громадському радіо», працювала репортеркою журналу «Країна», кореспонденткою на сайтах «Gazeta.ua» та «Газета по-українськи». Є тренеркою з медіаграмотності й стала фіналісткою «Честі професії-2018» у номінації «Найкращий репортаж». Рідне місто Ірини - Львів. 

 Відповідаючи на питання про враження від міста та особистості дніпровського медіапростору, Ірина зізналася, що місто й люди, що в ньому живуть, їй подобаються, а ось інформаційний простір в регіоні на її думку дуже заангажований.

«Є враження, начебто влада в Дніпрі поділена між каналами. Відповідно журналістам стає дуже складно дотримуватись стандартів журналістики і балансу думок в таких ситуаціях.  Є проблема і зі стандартами журналістики, стосовно того, що журналіст не може висловлювати власні думки в ефірі або дуже чітко направляти людей на якісь конкретні висновки. На жаль, в кількох матеріалах різних телеканалів я тут таке побачила», — поділилася Ірина Цибух.

Ірина впевнена, що у Дніпрі є спільнота журналістів, які прагнуть бути незалежними і готові транслювати правду для регіону.  

«У Дніпрі є відчуття, що журналістам не вистачає простору, де можна неупереджено висвітлювати інформацію і бракує суспільства, яке хоче споживати цю якісну інформацію. Хотілося б, щоб інформаційний простір у Дніпрі був більш незалежний. Є журналісти і є спільнота, які цілком релевантно сприймають ситуацію, які не хочуть працювати на замовних медіа, які прагнуть бути незалежними. І це вже дуже великий крок для того, аби сформувати оцю якісну журналістську спільноту, яка буде транслювати правду для Дніпропетровської області», — зазначила Ірина Цибух.

Говорячи про комунікацію місцевої влади із медіа, Ірина Цибух підкреслила, що у Дніпрі це питання є проблемою. 

«Є неповага, про яку я хотіла б сказати – це неякісна комунікація влади з медіа і в цілому неякісна комунікація керівників різних структур, які є переважно комунальними. Я б дуже хотіла, щоб це  закінчилося, тому що відкритість влади – це базова річ свободи слова, а якісна комунікація з медіа – це їхній обов’язок. Вони повинні нам відповідати на запити, вони повинні відповідати швидко, якщо щось трапляється критичне. Вони не можуть відсіювати медіа через рейтинги, через те, хот є власником медіа і так далі. Але у Дніпрі я дуже чітко це бачу. Влада має пам’ятати, що вона, власне, підзвітна людям, а журналісти – це люди, які транслюють на масу інформацію. І коли влада не йде в ефіри до медіа, відмовляє у спілкуванні, коли відписує неякісні відповіді на запити, — це означає, що влада грубіянить не журналістам, а  грубіянить безпосередньо своїм виборцям. Треба, щоб люди теж це усвідомлювали», — наголосила Ірина.

Продовжуючи тему свободи слова, Ірина Цибух зазначила, що саме від споживачів інформаційного продукту залежіть те, яким є і яким буде надалі інформаційний простір України. На її  думку, людина має розвивати критичне мислення, підвищувати інформаційну грамотність, вміти відрізняти факти від суджень.  

«Треба розуміти, що, якщо журналіст не називає джерела інформації, маніпулює, висловлює свої думки, висловлює купу прикметників у матеріалі, це означає, що він вас не поважає. Він робить свою роботу неякісно та хоче нав’язати думку. Якщо людина навчиться мислити критично, аналізувати інформаційний простір навколо себе, вона буде більш стійкої до маніпуляцій та нав’язування думок. Інформаційна гігієна стосується кожного громадянина особисто. По-перше, в суспільстві має бути запит на якісні медіа, бо якщо ви не фінансуєте це медіа, то його профінансує хтось інший, і розкаже вам ту думку, яка йому вигідна. Тому треба розуміти, що це наша відповідальність — мати якісні медіа, це наша відповідальність — мати якісних журналістів, які якісно транслюють інформацію», — сказала Ірина Цибух

Керівниця Дніпровської філії запевнила, що Суспільне має прозору інформаційну політику і не транслює замовних матеріалів.

«Зокрема я хочу сказати, що Суспільне – це саме те медіа, де ми зараз намагаємося вибудовувати якісну інформаційну політику. Я впевнена, що в наших новинах ви не знайдете ніколи жодного замовного матеріалу, жодного матеріалу, який транслює чиюсь позицію, тобто там абсолютно збалансовані і якісні інформаційні матеріали», —  заявила Ірина Цибух.

Читайте також:  На новинному сайті Суспільного немає замовних матеріалів —  ІМІ  

Повну запис виступу Ірини Цибух на Відкритому каналі можна переглянути за цим лінком.