«Діагноз: ВІЛЬНІ» — тривають зйомки проєкту для UA: ДНІПРО

«Діагноз: ВІЛЬНІ» — тривають зйомки проєкту для UA: ДНІПРО

25 сер. 2021

Проєкт «Діагноз: ВІЛЬНІ» відібраний до реалізації у конкурсному відборі «Створюй із Суспільним». Трансляція запланована на осінь 2021 року в ефірі UA: ДНІПРО та всіх регіональних телеканалів Суспільного. У документальному циклі йтиметься про «каральну психіатрію». Саме її за радянських часів застосовували до проукраїнських політв’язнів та дисидентів.

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів 

«Команда авторів взялась за продовження розкриття теми каральної психіатрії. Першою їхньою роботою була “Ігрень”, — розповідає продюсер Дніпровської філії Суспільного Влад Зінкевич. — “Діагноз: ВІЛЬНІ” — це уже інша історія, масштабніша та деталізованіша, задля створення якої творці об’їхали чи не всю Україну. На медійному ринку ця тема не висвітлена. Про це мовчать. Якщо й є матеріали — поодинокі та поверхневі. У цьому ж циклі — буде розгорнута відповідь на питання, куди ж зникали українські дисиденти, якщо ні в таборах, ні в тюрмах їх не було».

Кожен випуск проєкту присвячений окремій постаті, яка відбувала примусове лікування у Дніпропетровській психіатричній лікарні. У когось діагноз - «шизофренія», в інших  — «вялотєкущая шизофренія».

«Часи Хрущова, Брежнєва, Андропова вважаються доволі реформаторськими, але саме в цей період набуває свого розвитку каральна психіатрія, —  зазначає авторка проєкту Дар’я Твердохліб. —  Проти тих, хто прагнув демократії, більшої свободи та української незалежності. Саме на території колишнього Дніпропетровська існувала психіатрична лікарня суворого режиму, куди запроторювали всіх “інакодумаючих” на примусове лікування. З кожною серією ми на прикладі особистих історій шістьох дисидентів розкриваємо жорстокість та підступність тоталітарного режиму». 

Команда проєкту зібрала унікальні архівні документи, свідчення очевидців, жертв каральної психіатрії, близьких та політв’язнів.

«Ми провели дуже велику роботу — дісталися Франції, аби записати коментарі дослідників цієї теми, — згадує авторка проєкту Дар’я Твердохліб. — Простудіювали десятки томів кримінальних справ дисидентів з архіву СБУ. Також ми відзняли акторські реконструкції, аби показати цю всю історію більш емоційно  та цікаво».

Команда авторів зіштовхнулась зі складнощами, які вони оперативно вирішували. Наприклад, за добу організували знімальну групу у Парижі та провели зйомки за участю важливого дослідника каральної психіатрії Роберта ван Ворена, перемовини з яким тривали не один тиждень. За словами Влада Зінкевича, долучившись до пошуків, вдалося налагодити зв’язки зі знімальними групами в Ізраїлі, Канаді та Іспанії. 

Ще один важливий етап - художні реконструкції. Творці проекту залучили акторів відомих сучасних українських фільмів, зібрали реквізит, частину якого віднайшли серед декорацій Суспільного у Дніпрі та у театрі ім. Т. Г. Шевченка. До слова, саме ж приміщення Суспільного і стало знімальним майданчиком - на деякий час філію перетворили на психіатричну лікарню та приміщення КДБ.

«Над проєктом працює ціла команда людей, і до кінця ми не розуміли, який це виклик для усіх нас. Адже тільки в процесі роботи ми побачили, що тема каральної психіатрії практично не досліджена. Тобто це дійсно темна сторінка нашого радянського минулого», — каже авторка проєкту Дар’я Твердохліб.

 

Нагадаємо, для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовника у 2021 році відібрано 68 проєктів, п`ять з них — від філії UA: ДНІПРО, серед яких два — успішно пройшли фінальний етап відбору — захист перед комісією з центрального офісу мовника — і готові до реалізації, а ще три будуть реалізовані за умови доопрацювання та за наявності додаткового фінансування.

Телеканал UA: ДНІПРО та Українське радіо Дніпро разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільного мовлення

Дивитись UA: ДНІПРО можна в ефірі й онлайн на сайті філії.

Оперативні новини Дніпропетровщини шукайте на діджитал-платформах:  

Суспільне│Новини

фейсбук-сторінці

інстаграм-сторінці

ютуб-каналі філії

телеграм-каналі.