В Україні з’явиться видання, присвячене Суспільному мовленню

В Україні з’явиться видання, присвячене Суспільному мовленню

31 січ. 2019

До друку готується книга "Суспільне мовлення в Україні: історія створення та виклики", яка розповість читачам про становлення українського Суспільного.

Яким чином відбувалося перетворення розрізнених державних телерадіомовників на єдину Національну суспільну телерадіокомпанію? Який шлях пройшли медіаексперти, котрі взяли безпосередню участь у створенні ПАТ "НСТУ"? Якими були основні етапи реформи Суспільного мовлення та з якими викликами зіткнулася телерадіокомпанія наприкінці перших двох років роботи? Це та багато іншого відкриється усім охочим на сторінках видання.

Книга виходить за загальною редакцією голови ГО "Детектор медіа" та Незалежної медійної ради Наталії Лигачової. Авторами книги є заступниця голови Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Світлана Остапа, секретар Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Вадим Міський та медіаюрист Інституту медіа права, Центру демократії та верховенства права, експерт Реанімаційного пакету реформ Ігор Розкладай. Видання здійснене за сприяння Національного фонду підтримки демократії (NED), Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Швеції.

Світлана Остапа розповіла, що робота над виданням тривала 5 місяців, а матеріали для нього збиралися кілька років.

"Невдовзі вийдуть друком україномовна й англомовна версії книги. Вона буде корисною перш за все реформаторам Суспільного мовлення і його працівникам. Ми маємо пам’ятати, яка титанічна робота була пророблена для створення суспільного мовника в Україні. Читачів книга зацікавить історією змін у контенті теле- і радіоканалів, адже з підзвітної державі медіакомпанія перетворилася на підзвітну суспільству, зі стандартами неупередженості, прозорості й об’єктивності в редакційній політиці. Крім того, ми хотіли зафіксувати для майбутніх поколінь журналістів той безпрецедентний шлях, який пройшла Україна в реформі Суспільного мовлення", — розповіла Світлана Остапа.

Її співавтор, секретар Наглядової ради ПАТ "НСТУ" Вадим Міський в окремому розділі книги окреслив виклики, що постали перед командою Суспільного мовлення в ході його реформування. Своєю чергою медіаюрист Ігор Розкладай дослідив історію становлення українського телерадіомовлення в контексті мовлення державного.

"Це видання має показати, що не існує простих і швидких рішень, простого "взяв і зробив" у реформуванні будь-якої сфери життя. А в нашому випадку — перетворення складних механізмів вимагає не лише координації зусиль багатьох людей, наявності волі у тих, хто приймає ключові рішення, фінансів, але і здатності до тривалої, багаторічної роботи, часто невдячної для того, хто її робить. Реформа — це завжди тривалий процес, і ми хочемо донести це до читача", — підсумував Ігор Розкладай.

Електронний варіант книги можна читати тут.